Ranskanruusu ’Olkkala’


Edellinen | Seuraava
Suomenkielinen nimi: Ranskanruusu ’Olkkala’
Tieteellinen nimi: Rosa Gallica-ryhmä ’Olkkala’
Korkeus: 150-200 cm
Kasvutapa: 'Olkkala' on voimakaskasvuinen, jopa kaksi metriä korkea, tuuhea ja pysty. Haarat ovat tukevia, punaruskeita, alaosastaan vihreitä. Versojen latvaosissa on harvakseltaan leveätyvisiä, käyriä piikkejä, haarojen tyviosissa piikkejä on runsaasti ja niiden muoto vaihtelee. Lehdet ovat suurehkoja, päältä hieman kiiltäviä ja voimakkaasti sahalaitaisia. Runsas kiulukkasato yhdistyneenä oranssinsävyiseen ruskaväritykseen tekee pensaasta näyttävän myös syksyllä. 'Olkkala' leviää voimakkaasti juurivesoista.
Kukinta: Verholehdet ovat pitkiä, harittavia, niukasti liuskaisia ja säilyviä. Yksinkertaiset kukat ovat tuoksuvia, suuria, 6-8 cm leveitä, pinkkejä tai vaaleanpunaisia, terälehden tyveltä valkoisia. Nuput ovat ryhminä edellisen vuoden versojen kärjissä, ja kukinnoissa voi olla jopa kymmenen kukkaa. Kukat avautuvat yksi tai kaksi kerrallaan, jolloin kukinta-ajasta tulee pitkä, jopa neljä viikkoa. Kukinta ajoittuu Etelä-Suomessa kesä-heinäkuun vaihteen tienoille. Kiulukat ovat punaoransseja, pyöreitä, kärkeen suippenevia ja nystykarvaisia.
Kukinnon väri: Punainen
Käyttö: 'Olkkala' soveltuu aidanteisiin, ryhmiin ja suojaistutuksiin. Parhaimmillaan reheväkasvuinen pensas on maisemointikohteissa, joissa se saa kasvaa ja levitä vapaasti.
Kasvupaikka: Aurinkoinen; kuiva – tuore, keskiravinteinen.
Vyöhyke: I-IV
Taimiväli: 80-90 cm
Leikkaaminen: Ei erityistä leikkaustarvetta. Vaurioituneet ja vanhat oksat poistetaan toukokuussa.


Edellinen | Seuraava